Mézes krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 500 g liszt
  • 150 g porcukor
  • 60 g vaj
  • 2 ek méz
  • 1 kk szódapor
  • 1 kk só
  • 2 tojás
  • 4 ek tejföl

Krémhez:

  • 200 g porcukor
  • 200 g vaj
  • 6 dl tej
  • 6 ek búzadara
  • csipet só
  • tetszőleges savanykás lekvár(nálam szilva)

Tetejére:

  • 100 g étcsokoládé
  • 30 g vaj

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrom és egy órácskát pihentetem, majd 4 cipóra osztom, vékonyra nyújtom, gáztepsi méretűre és előmelegített 180 fokos sütőben, egyenként 10-12 perc alatt világosra sütöm.

A tejből és búzadarából sűrű tejbegrízt készítek, lehűtöm. A vajat és porcukrot robotgéppel habosra keverem, majd apránként hozzáadagolom a lehűlt tejbegrízt. Az egészet kihabosítom és hűtőbe teszem.

Az első tésztalapot egy nagy tálcára helyezem és vékonyan megkenem lekvárral, erre a krém egyharmada kerül, amit lefedek a második lappal, és így tovább. Az utolsó lap tetejére súlyt helyezek (egy nagy és nehéz vágódeszkát választottam) pár órát így pihentetem (ettől lesz egyenletes lesz a süteményünk).

Súlyozás után, csokoládét olvasztok, amit vajjal fényesre kavarok, bevonom vele a sütemény tetejét. Mikor kissé “meghúzott” a csoki, villával hullámokat rajzolok rá és apró cukorgolyókkal hintem.

Tipp:

Több órányi hűtőben való dermesztés után, forró vízbe mártott éles késsel tetszőlegesen szeletelem.

Ezt is nézd meg: Alap mézes krémes recept