Lekváros kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • kb 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 15 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 20 dkg sütésálló lekvár

A tetejére:

  • 1 tojás sárgája

Elkészítése:

Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk és a kovásszal, a tojás sárgákkal, a porcukorral, az olvasztott vajjal, a sóval és citromhéjjal összegyúrjuk, jól kidagasztjuk. Letakarjuk, kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Finoman átgyúrjuk és lisztezett deszkán kinyújtjuk kör alakúra. Könnyebb kinyújtani, ha felezzük a tésztát és két kört nyújtunk, amiket 8-8 részre vágunk, így lesz végül 16 db kiflink. Ha kisebbeket szeretnénk, akár négy részre is oszthatjuk a tésztát, ekkor 32 db kis méretű kifli lesz.

Minden cikk közepére teszünk egy diónyi méretű lekvárt és feltekerjük. Sütőlapra helyezzük és tojás sárgával megkenjük, majd közepes lángon 15-20 percig sütjük.

Tipp:

Ebből a tésztából buktát is készíthetünk, ekkor téglalap alakúra nyújtjuk és kb 8*8cm-es négyzeteket vágunk és ezt töltjük meg a lekvárral, majd feltekerjük és a végét benyomkodjuk. Megkenjük és ugyanúgy sütjük, mint a kiflit.