Mézes-fahéjas almatorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához (egy 24 cm-es formához):

  • 250 g liszt
  • 150 g vaj vagy margarin
  • 36 g cukor
  • 2-3 ek hideg víz
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 750 g hámozott alma
  • 1 citrom
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 ek méz
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 3 ek sárgabaracklekvár

Elkészítése:

A tészta alapanyagait összegyúrjuk és egy órát a hűtőben pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát apróbb kockákra vágjuk, feltesszük egy lábasban párolni a mézzel, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a reszelt héját, az őrölt fahéjat. Amikor kihűlt, hozzákeverjük az étkezési keményítőt.

A tortaformát kibéleljük sütőzsírpapírral, a tészta kétharmadát kinyújtjuk és úgy helyezzük bele a formába, hogy a forma tetejéig érjen a tészta. Beleöntjük a kihűlt almát és a tetejét befedjük a maradék tésztával, ízlés szerint díszíthetjük.

A sütemény tetejét szurkáljuk meg vagy nyílást hagyjunk, hogy a gőz sütés közben távozhasson. 180 fokon szép pirosra sütjük A megsült torta tetejét még forrón, lekvárral lekenjük. A formában hűtjük ki, ha kihűlt, levehetjük a kapcsos részt.

Nagyon finom, omlós, szaftos és üdítően savanykás. Ajánlom nagyon az oldal látogatóinak. Elkészítése pedig szórakoztató és kreatív feladat.