Gyümölcskosárka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • vaníliás cukor

Töltelék:

  • 2 dl tej
  • 14 dkg cukor
  • 2 dkg pudingpor
  • 1 tojás sárgája
  • 16 dkg vaj

Tetejére:

  • gyümölcs
  • 1 cs tortazselé
  • 1 tábla csokoládé

Elkészítése:

A margarint elmorzsoljuk a lisztben. Hozzáadjuk a porcukrot, tojás sárgáját, vaníliás cukrot. Becsomagoljuk és rövid ideig hűtőbe tesszük. A kosárka formákat kivajazzuk, lisztezzük. A tésztát kinyújtjuk, és egy nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Beletöltjük a kosárba, a széleket lecsipkedjük. Villával megszúrjuk a közepét, hogy sütés közben ne púposodjanak meg. 190 fokon szép pirosra sütjük, majd kihűtjük.

Miután kihűlt, felolvasztjuk a csokoládét vízgőz felett kevés olajjal. Elvileg belemártani kell a csokiba, de szerintem úgy sokkal könnyebb, ha egy tiszta, száraz ecsettel “befestjük”. Így kevesebb csokoládét használunk el, mint amennyi a kimártáshoz kellene.

A krémhez kevés tejben elkeverjük a tojás sárgáját és a pudingport. A megmaradt tejben elkeverjük a cukrot és felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a pudingporos elegyet és besűrítjük a krémet. Ha besűrűsödött a vajból kb 6-8 dkg-ot belekeverünk, addig főzzük így tovább amíg elolvad. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a maradék vajat.

Nyomózsákba töltjük és megtöltjük vele a kosárkákat. Gyümölccsel díszítjük. A zselét elkészítjük a csomagolás alapján, majd ezzel fényezzük a kosárkákat.