Körömpörkölt

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 kg tisztított és félbevágott köröm
  • 2 nagy fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • étolaj (van aki ehhez az ételhez zsírt jobban szeret)
  • 3 dl vörösbor
  • 2 tv paprika ( az egyik, vagy legalább egy fél lehet csípős is)
  • 2 paradicsom (vagy ezek helyett fél üvegnyi lecsó)
  • 1 ek pirospaprika
  • só (ízlés szerint)
  • 1 tk őrölt bors

Elkészítése:

A körmöket átnézzük, ha kell megtisztogatjuk, megmossuk. A hagymát felkockázzuk, a fokhagymákat összenyomjuk.

Olajra dobjuk mindkettőt és aranybarnára pirítjuk. Míg elkészül, addig feldarabolhatjuk a megmosott paprikát és paradicsomot, úgy, mint ahogy a lecsóhoz szoktuk. Félrehúzzuk a tűzön a hagymát, megszórjuk a pirospaprikával és felöntjük egy kevés vízzel, hogy a paprika ne égjen meg. Rátesszük a paprikát, a paradicsomot és sóval kicsit megszórva elkészítjük a lecsós alapot.

Amikor már zsírjára sütöttük, beletesszük a körömdarabokat, jól átforgatjuk, hagyjuk pár percig, majd felöntjük a vörösborral és ha kell még, annyi vízzel, hogy kényelmesen megfőhessenek a körmök.

Megszórjuk őrölt borssal, utána sózzuk és lefedve főzzük. Akkor van készen, ha a leve sűrű és ragacsos, a húsból pedig ha villával megemeljük, szinte kifordulnak a csontok.

Tipp:

Hasábokra vágott főtt krumplival és savanyúsággal vagy kovászos uborkával az igazi.