Diós szelet karamellel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2 ostyalap
  • 6 tojás
  • 150 g kristálycukor
  • 200 g darált dió
  • 3 ek finomliszt
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • 1⁄2 cs sütőpor
  • 397 g édesített sűrített tej (vagy karamellizált sűrített tej)
  • 250 g margarin
  • 50 g darált dió (díszítéshez)
  • étcsokoládé

Elkészítése:

A felbontatlan sűrített tejet feltesszük annyi vízben főzni, amennyi ellepi. Kb 2,5 órán át főzzük (karamellizáljuk). A vízben hagyjuk kihűlni. Ha kész karamellt vettünk, ezt a lépést kihagyjuk.

A tojásfehérjékből csipet sóval kemény habot verünk, apránként hozzáadjuk a cukrot, a tojás sárgákat, a darált diót, lisztet, zsemlemorzsát, sütőport. Alaposan átkeverjük.

Az ostyalapokkal kibéleljük a tepsi alját, ráöntjük a tésztát, majd előremelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

A kész karamellt kikeverjük a margarinnal. A krémmel lekenjük a sütemény tetejét, durvára darált dióval és olvasztott csokoládéval díszítjük.
Hideg helyre tesszük minimum 5 órára. Tetszés szerint szeleteljük.

Tipp:

Az előkészületek kb 15 percet vettek igénybe (kész karamellizált sűrített tejet vettem). Én 25*35 cm tepsiben 180°C hőlégkeveréses sütőben sütöttem készre kb 20 perc alatt.