Üde krumplileves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg újkrumpli
  • 1/2 paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 dl tejföl
  • 1 arasznyi főzőkolbász
  • apróra vágott petrezselyem és metélőhagyma ízlés szerint
  • 1-1,2 liter zöldségleves alaplé (lehet kockából is)
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 ek étkezési keményítő (vagy liszt)
  • 2 ek. olaj
  • pár csepp almaecet

Elkészítése:

A krumplit alaposan megmossuk, dörzsis szivaccsal kicsit megkaparjuk a héját. Kisebb kockákra vágjuk.

Az újhagymát felkarikázzuk, a zöldjéből is felhasználunk annyit, amennyit csak lehet. Olajra dobva átforgatjuk, hagyjuk, hogy az illata belengje a konyhát. Félrehúzva megszórjuk a pirospaprikával, és öntünk rá egy korty vizet, nehogy megkeseredjen. Rátesszük a krumplit, a cikkekre vágott paradicsomot. Hozzádobjuk a gerezd fokhagymát megtisztítva de egészben, a babérlevelet, és felöntjük a levesalappal. Ha kevésnek találjuk az alaplevet, pótoljuk vízzel.

Félig lefedve hagyjuk főni, ha a krumpliba már szinte elkészül, akkor adjuk hozzá a félkarikákra vágott kolbászt. A tejfölt keverjük jól ki a keményítővel és egy kanálnyi forró levessel. Habarjuk be a levesünket, s hagyjuk egyet forrni. Miután elzárjuk a gázt, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel metélőhagymával, ,és csepegtetünk bele ízlés szerint pár csepp almaecetet.