Zeller krémleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 db nagyobb gumó zeller
  • 2 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 2 db burgonya
  • 5 evőkanál olaj vagy zsír
  • 1 kis pohár (20%) tejföl
  • 2 liter húsleves lé
  • őrölt bors
  • majoránna
  • 2 szál zellerzöld
  • 4-5 szál petrezselyemzöld

Elkészítése:

A vöröshagymát felkockázom és üvegesre pirítom, majd hozzáadom a felkockázott zellert, krumplit, sárgarépát, fehérrépát, fokhagymát, zeller és petrezselyem zöldet. Pár percig fedő alatt, a hagymával jól összepárolom a zöldségeket.

Felöntöm először 1 liter húslevessel, ízlés szerint sózom,fűszerezem.  Forrás után 15-20 percig lassú tűzön főzöm, néha megkeverem.

A tűzről levéve hagyom egy kicsit hűlni, majd botmixerrel össze turmixolom, beleteszem a tejfölt és evvel is átturmixolom. Vissza teszem a gázra és újra forralom, hozzáadom a maradék 1 liter húslevest is.

Pirított zsemlekockával és reszelt füstölt sajttal tálalom!

Tipp:

Ha nincs húsleves lé, akkor a 2 liter vízben felfőzök 2 db húsleveskockát, és ezt használom.