Hókifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tojás sárgája

Töltelék:

  • 6 dkg cukor
  • 1,5 dkg méz
  • 0,5 dl víz
  • 15 dkg darált dió
  • 2 dkg keksz morzsa
  • mazsola
  • citromhéj (elhagyható)

Elkészítése:

Az élesztőt belemorzsoljuk kevés, cukros tejbe ( HIDEG TEJBE!!). A lisztben elmorzsoljuk a vajat, porcukrot, sót. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, tejet és az élesztős tejet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, lefóliázva hűtőben pihentetjük legalább egy órán át.

A töltelékhez a vízben elkeverjük a cukrot, mézet, mazsolát. Ezt felforraljuk, és hozzákeverjük a diós-morzsás-citromhéjas keverékhez, majd kihűtjük.

A tésztát kinyújtjuk 2-3 mm vastagra. Közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, közepére kisebb, henger alakúra formázott tölteléket teszünk, majd kifli alakúra formázzuk. Úgy is lehet készíteni, hogy a tésztát csíkokra vágjuk, majd háromszög alakúra és így formázzuk meg a kifliket. Tojás lekenés nélkül sütjük 180 fokon, kb 15-20 percig.

Kevés porcukrot elkeverünk vaníliás cukorral és a kisült kifliket még melegen beleforgatjuk.

A tésztát nem szabad futtatott élesztővel készíteni! Csak el kell keverni kevés cukros tejben. Emiatt előző nap is el lehet készíteni, hűtőben tárolva nem fog túl kelni, esetleg átgyúrást igényel.