Tejes zöldségleves gazdagon, kukorica galuskával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Egészséges, egyszerű és rendkívül gazdag ízvilágban ez a leves.
Átmelegíti a hideg időben a testet és lelket egyaránt. Persze nyáron is tökéletes! ;)

Hozzávalók:

  • egy kisebb fej kelkáposzta
  • 1-2 fej karalábé
  • 2 közepes szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 szelet zeller
  • 1 szép szelet, húsos füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 1- gerezd fokhagyma
  • 1 kk. majoránna
  • 1 kk. kömény
  • só, bors ízlés szerint
  • olaj
  • 3 dl tej
  • 1 ek liszt
  • víz

Elkészítése:

A zöldségeket és a szalonnát aprózzuk, karikázzuk, kockázzuk. Kevés olajon megdinszteljük és kissé megpirítjuk együtt az egészet. Rászórjuk a lisztet, elkavarjuk, felöntjük a tejjel és ismét átkavarjuk.

Felöntjük további kb. 1-1,5 l vízzel és fűszerezzük. Mielőtt elkészülne, beletesszük a levesbetétet.

Ez lehet tészta, tarhonya (2-3 maroknyi) de lehet különféle galuska is, máj, gríz vagy sima.

Én kukorica lisztből, 1 tojásból, só és víz hozzá adásával lágy galuska tésztát készítettem és azt szaggattam bele teáskanállal. Ez nem az a kimondott puha galuska, olyan jó kis rágni való fajta! ;)

Mikor megpuhult a levesbetét is a levesünk is elkészült.

Melegen tálaljuk.

Tejföllel és fűszerekkel tovább gazdagítható tálaláskor!