Hamburger

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Bucihoz:

  • 1 kg liszt
  • fél l tej
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 ek cukor
  • 1 kk só
  • szezámmag

Húspogácsához:

  • 1 kg sertés darált hús
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • őrölt bors
  • 1 ek mustár
  • 1 tojás

Elkészítése:

A húspogácsához: a darált húsban elkeverjük az apróra vágott vöröshagymát, sót, őrölt borsot, a mustárt és a tojást. Ha nagyon lágy lenne, kevés zsemlemorzsát adhatunk hozzá. Hűtőbe tesszük legalább egy órára.

A bucihoz: az élesztőt kevés, langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A maradék langyos tejben elkeverjük a puha vajat, a cukrot, a sót. Hozzáadjuk a liszthez és begyúrjuk a tésztát. Duplájára kelesztjük letakarva.

Ha megkelt 12 kisebb darabra vágjuk, majd cipó formájúvá gyúrjuk. Tepsibe tesszük távol őket egymástól, tojással lekenjük és kelesztjük. Ismét lekenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal, sütjük 200 fokon.

A húst golyókká formázzuk két kezünk között ellapítjuk. Nekem sokkal több lett 12 darabnál, legalább a duplája, de ez nem baj, legfeljebb kettőt teszünk a hamburgerbe. Ha túl nagyokat formázunk, akkor könnyen szétesik a pogácsa, ezért könnyebb, ha inkább kicsikre készítjük. Kevés olajon vagy vajon lassú tűzön megsütjük őket.

A kisült bucikat kettévágjuk. Innentől kezdve már mindenki saját ízlése szerint készítheti a hamburgereket. Én így készítettem: az alsó lapot megkentem mustárral, erre tettem egy levél jégsalátát, majd jött a húspogácsa, sajt, szeletelt paradicsom, uborka, lila hagyma. A felső lapot ketchuppal kentem meg.

Hűtőben tároljuk, mikróban újramelegítve mintha friss lenne.