Szőlős-joghurt torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Ez a tejtermék alapú idény gyümölcsös torta nem a klasszikus zselés állagú torta.Inkább habos, mint tömött szerkezetű szeletelve mégis szépen tarja a formáját.
Finom pikánsan savanykás és egyben édes is.

Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
Tésztához:

  • 5 púpozott ek liszt
  • 3 ek cukor
  • csipet só
  • 3 db közepes tojás
  • 2 ek olaj
  • 1 ek 10 %-os ecet
  • 0,5 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor

Krémhez:

  • 3 dl sűrű görög joghurt (vagy tejföl)
  • 2 dl habtejszín (cukrozatlan)
  • 2 ek porcukor
  • 1 tasak Dr Oetker instant zselatin fix
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 30 dkg piros és fehér szőlő vegyesen (mosva, lecsepegtetve, szemezve)

Díszítéshez:

  • pár szőlőszem kristálycukorban hempergetve, szárítva

Elkészítése:

A tortaforma alját sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tészta hozzávalóit egy tálban pár perc alatt simára keverjük kézi robotgéppel. A tortaformában simítva 10-12 perc alatt készre sütjük (tűpróbát végezni nem árt :) ).

A torta karimát rajta hagyva a tésztát lehűtjük. A szőlő fürtöket megmossuk, leszemezzük és pár darabot kristálycukorban hempergetünk, ami szépen rátapadt a nedves felszínükre. Szalvétára téve szárítjuk.

Amíg a gyors tortalapunk hűl elkészül a krém is. A tejszínt kemény habbá verjük. A joghurtban (tejfölben) elkeverjük a kétféle cukrot, amíg teljesen elolvad. Az instant zselatin fixet, majd a fél citrom reszelt héját, a felvert tejszínnel és a -megmosott -lecsepegtetett -leszemezett szőlővel óvatosan összeforgatjuk.

A krémet egyenletesen eloszlatjuk a tortalapon és a cukorba forgatott szőlőszemekkel díszítve hűtőbe tesszük. Legalább 3-4 órára hűtés után óvatosan levesszük a torta karimáját és szeletelve fogyasztjuk.
Jó étvágyat!