Csiga futam

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Csupa-csupa A-vitaminos, őszi almás-répás csigák várnak arra a konyhapulton, hogy a gyerkőcök jól megegyék őket . Igaz Dorkám egy darabig még eltologatta őket, hátha elindulnak és édesen énekelt is nekik biztatás – képpen :) S mivel nem voltak hajlandók mozdulni, maradt az üres pocakba való landolás egy bögre hideg tej kíséretében…

Hozzávalók 8 db csigához:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 1 mk só
  • 15 dkg sütőtök püré( sült tök turmixolt húsa)
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 dkg friss élesztő

A kenéshez:

  • 1 egész tojás, vagy tej

Díszítésnek

  • 3 szál spagetti (száraztészta )
  • 16 szem mazsola

Töltelék:

  • 3 db közepes savanykás alma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 ek méz( vagy cukor)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 mk őrölt szegfűszeg
  • 5 dkg vaj
  • fél citrom leve
  • 1 ek búzadara

Elkészítése:

Langyos cukros-sós tejben felfuttatom az élesztőt, lisztben elkeverem a sütőtök pürét és az olvasztott vajat. Beleütöm a tojást és az élesztős tejjel együtt simára dolgozom, meleg helyen, letakarva, duplájára kelesztem. (kb 20 perc)

Közben elkészítem a tölteléket. Meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem a sárgarépát + almákat, citromlével meglocsolom, ezután vajat hevítek lábasban és fedő alatt puhára párolom -mézzel (vagy cukorral, agy édesítővel ),szegfűszeggel és -fahéjjal ízesítem. Amikor megpuhult, leveszem a tűzről, 1 ek búzadarát keverek a masszához, amit hagyok megdagadni a gőzben. (felszívja a gyümölcs nedvességét)Sütőt előmelegítem 180 fokra, tepsit sütőpapírral bélelek.

Kelt tésztát 8 cipóra vágom és egyenként téglalap alakúra nyújtom.

Hosszabbik szélére 2 teáskanálnyi tölteléket kanalazok, majd szorosan feltekerem a tésztát. Mindkét végét boríték szerűen kicsit visszahajtom (ne jöjjön ki a töltelék) ezután csiga alakban 2/3 -ad részig feltekerem, a lelógó 1/3 részbe szúrom a szemeket ( kb 4 cm-es spagetti darabra 1-1 szem mazsolát teszek )Lekenem csigákat tojással vagy tejjel.

10 perc tészta pihentetés, majd az előmelegített sütőben 180 fokon, középső rácson, 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Jó étvágyat :)

Tipp:

A sok betű ellenére egyszerű a recept :)))