Tepertős bodag

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 80 dkg liszt
  • 1 ek mangalica zsír
  • 8 dkg tepertő (apróra kockázva)
  • 5 dkg élesztő
  • 3 dl tej (langyos tej!)
  • 3 ek tejföl
  • fehérbors ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 1 db tojásfehérje

Elkészítése:

Beleöntjük a lisztet egy nagy tálba, hozzáadjuk a sót és a borsot. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, beleöntjük a lisztbe, hozzáadunk egy evőkanálnyi sertés zsírt és összedolgozzuk.

Jól össze gyúrjuk a tésztát és lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk. Megkenjük a tésztát tejföllel, majd bőségesen megszórjuk tepertővel.
Összegyúrjuk, szükség esetén lisztezzük még.

Kinyújtjuk, és nyújtófa segítségével kizsírozott és lisztezett tepsibe fektetjük a tésztát. Formára igazítjuk, konyharuhával letakarjuk és hagyjuk a tésztát kelni.

Miután duplájára emelkedett a tészta, meleg vizes késsel négyzetrácsokat vágunk a tésztába, hogy könnyen törhető legyen, és tojásfehérjével bekenjük.

Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük, konyharuhában tálaljuk.