Szilvás pudingos pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 450 g liszt
  • 2 tojás
  • 150 g porcukor
  • 2 ek tejföl
  • 1 cs sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 250 g vaj/margarin

A töltelékhez:

  • 700-800 g fagyasztott szilva (nem kell felolvasztani)
  • 150 g cukor
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 100 ml rum
  • 200 ml víz
  • 2 cs pudingpor (vaníliás vagy csokoládés)

Elkészítése:

A fagyasztott, kimagozott szilvát feltesszük főzni a cukorral, rummal, vaníliás cukorral és annyi vízzel, hogy ellepje. Addig főzzük, míg a szilva meg nem puhul. 2 dl vízben elkeverjük a pudingokat, majd hozzáöntjük a szilvához, készre főzzük.

A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a porcukorral és a sütőporral, a puha vajat/margarint jól elmorzsoljuk a tésztában, hozzáadjuk a reszelt citrom héjat, majd a tojásokkal és a tejföllel jól kidolgozzuk a tésztát. Hideg helyen legalább fél órát pihentetjük.

Egy közepes tepsit kizsírozunk, lisztezünk, a tésztát 2 részre osztjuk, kisodorjuk, majd a tepsibe rakjuk. Villával kicsit megszurkáljuk. Megszórjuk zsemlemorzsával, majd ráöntjük a forró pudingos szilvát.

A másik tésztalapot is kisodorjuk, óvatosan rátesszük a szilvás töltelékre, villával megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben, légkeverésen kb 20-25 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt a pite, porcukorral megszórva, tetszőleges szeletekre vágjuk.

Tipp:

Mivel mi a vékony tésztát szeretjük sok-sok töltelékkel, nekem a tészta mennyiségéből 2 tepsirevaló pite jött ki.