Fűszeres sütőtök püré

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

A fűszeres változatát is kipróbáltam és üvegbe zártam ;) Nagyon fincsi lett!
Készítettem egy alap pürét, amit fel lehet használni krémlevesnek, kenyérre, pirítósra, süteménybe.

Tudom, hogy a sütőtöknek még csak most kezdődik a szezonja, de így csak egyszer kell a sütéssel és ízesítéssel foglalkozni, aztán bármikor felhasználható.

Hozzávalók:

  • 1 db nagyobb sütőtök(kb 2 kg)
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma (vagy 3-4 szál zöldhagyma)
  • friss kakukkfű ágak
  • 2 db közepes birsalma
  • 1 édes alma
  • 3 ek repceméz
  • 0,5 citrom leve
  • 1 kk só
  • őrölt fehér bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • csapvíz

Elkészítése:

A sütőtököt félbevágtam, kiszedtem a magokat, nagyobb szeletekre vágtam és tepsibe tettem, majd 200 fokon jól megsütöttem (kb 1 óra). A kihűlt sütőtököt kikanalaztam a héjából és félretettem.

Egy nagyobb lábasban olívaolajat, apróra vágott hagymával és kakukkfűvel dinsztelni kezdtem. Amikor a hagyma elkészült beletettem az almákat hámozva, kockára vágva, fél citrom levével locsoltam, mézet, kevéske vizet adtam hozzá.

Belekerült a sütőtök, botmixerrel pépesítettem, felforraltam és a végén még szerecsendiót is reszeltem bele. Kis üvegekbe töltöttem, amit azon melegében fejjel lefelé száraz dunsztba tettem.

Egy kevéske még maradt a lábasban, így azt pirítósra kentem, megszórtam friss kakukkfűvel és azon vettem észre magam, hogy csak faltam és faltam.