Rácsos túrós lepény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 24 dkg vaj
  • 16 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 kk só

Töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Tetejére:

  • 3 tojás fehérje
  • 25 dkg folyékony sárgabaracklekvár
  • 15 dkg porcukor

Elkészítése:

A tésztához valókat összegyúrjuk és egy 37*27 cm-es tepsi méretére nyújtjuk, majd kibéleljük vele a tepsit és villával megszurkáljuk. Előmelegített, 180 fokos sütőbe toljuk és világos sárgára sütjük.

Közben a töltelékhez az áttört túrót simára keverjük a tojás sárgákkal, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a búzadarát és a tejfölt. 10 percig hagyjuk állni, majd rákenjük a már nem forró tésztára.

A sütőbe visszatoljuk és kis lángon addig sütjük, amíg a krém meg nem szilárdul.

Ameddig sül a sütemény, addig a megmaradt tojás fehérjét a cukorral nagyon kemény habbá verjük és habzsákba,tesszük. A sütőből kivett tésztára kenjük a baracklekvárt, majd a cukros habból rácsokat nyomunk a lekváros tészta tetejére, tetszőleges nagyságban.

Ezután csak annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a hab rászárad a tetejére. Csak akkor szeleteljük, ha teljesen kihűlt.

Kicsit munkás sütemény, de nagyon finom.