Krémes tejbegrízes szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók a tésztához: (22×36 cm-es tepsihez)

  • 5 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 0,8 dl tej (ha 1 dl-t tesztek bele, végül is az sem sok)
  • 0,8 dl olaj
  • 2 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 20 dkg liszt
  • 10 g sütőpor

A krémhez:

  • 8 dl tej
  • kb 5 evőkanál búzadara (púposan)
  • 10-15 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)

A tetejére:

  • kakaópor

Elkészítése:

A krémhez megfőzöm a tejben a búzadarát (sűrűre), és néha-néha megkevergetve kihűtöm teljesen. A puha vajat a porcukorral kikeverem, majd hozzáadom a kihűlt tejbegrízt és  botmixerrel jól kihabosítom.

A tésztához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tejet, majd az olajat, mellyel szintél jól elkeverem. A lisztet összekeverem a kakaóporral és a sütőporral és hozzákeverem a tojásos masszához, végül óvatosan hozzákeverem a tojások felvert habját (fehérjét habbá verve).

Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetem a masszát, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 14-15 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, inkább végezzünk tűpróbát!!)

A kihűlt tésztára kenem a krémet egyenletesen. Ha nagyon lágy a krém a tésztán, 1-2 órára hűtőbe teszem, hogy szépen lehessen szeletelni. Majd kakaóporral meghintem a tetejét, és felszeletelve tálalom.