Hozzávalók
Elkészítése:
A krumplit sós vízben megfőzzük, melegen összetörjük, hozzátesszük a zsírt, a tojást, majd a lisztet (a lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, mert függ a krumpli “milyenségétől”!).
Rugalmas tésztát gyúrunk, hogy könnyedén tudjuk nyújtani. Vigyázzunk, ne legyen túl kemény, mert élvezhetetlenné válik a gombócunk.
Lisztezett munkalapon 1/2 cm vastagra nyújtjuk, egyenlő méretű négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe 1 szilvát, közepébe fahéjas kristálycukrot teszünk. A tészta 4 sarkát összefogjuk, majd gombóc alakúra gömbölyítjük.
Több adagban, lobogó vízben kifőzzük a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, rászámolunk még 1-2 percet, s már kész is. Hideg vízzel leöblítjük, majd zsemlemorzsában meghempergetjük.
Olajon a zsemlemorzsát aranysárgára pirítjuk. Teszünk hozzá 1-2 evőkanál porcukrot és így pirítjuk még. Jó, karamelles íze lesz.