Salsa szósz

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Nagyon szeretjük a tortilla chipset, így szerettem volna mellé valami kellemes mártogatóst készíteni, így az ízben gazdag Mexikói alapételre, azaz a salsára esett a választásom.
Férjem mindig ódzkodik az újdonságoktól, Ő a hagyományos ételek drukkere, de ez annyira ízlett neki, hogy jóízűen állva falatozta még frissében, mert a nagy tunkolás közepette leülni sem maradt ideje :D

Hozzávalók:

  • 2 paradicsom apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma szintén apróra vágva
  • 2 közepes fej lila hagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 ek felaprított koriander levél vagy, ha nincs szárított bogyó is megteszi
  • 3 ek citromlé
  • 2 tk reszelt citromhéj
  • 1 ek cukor
  • 1 nagyobb paradicsomkonzerv vagy ugyanennyi ketchup illetve e kettő keveréke is lehet
  • kevés olaj és víz
  • továbbá, aki csípősen szereti tehet bele 1-2 jalapeno vagy egyéb csípős paprikát szeletelve és vagy chili szószt vagy port

Elkészítése:

Kb 2 ek olajon megfonnyasztjuk az egyik hagymát, kevés vizet öntünk hozzá és nemsokkal utána elzárjuk, majd az 1 paradicsomot, a fokhagymát, a sót, cukrot, citromlevet és héjat, valamint a paradicsomszószt vagy ketchupot hozzáadva összekeverjük.

Ha koriander bogyót használunk, azt is keverjük bele, majd az egészet forgassuk át turmixgépben.

Amikor kész az alap, tegyük bele a másik kockázott paradicsomot, szeletelt hagymát
és az esetlegesen hozzá adni kívánt paprikát és csípős fűszereket.
Frissen totrilla chipsel (https://receptneked.hu/teszta/tortilla-hazilag/) fogyasztjuk vagy hűtőben fóliával letakarva és lehűtve, hidegen is fogyasztható.