Csokoládés körte dzsem

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Lassan leérnek a hatalmas és ízletes körtéink, így még amit lehet gyorsan készítek belőlük.
Szerettem volna valami különleges lekvárféleséget, ezért esett a választásom az alábbi receptre.
Nem akartam teljesen szétfőzni a körte darabkákat illetve pürésíteni, így inkább dzsem jellegű lett a végeredmény, valamint nagyon, de nagyon finom is!

Hozzávalók:

  • 2,5 kg körte
  • 40-50 dkg cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 10 dkg 70 %-os csokoládé
  • 4-5 kupaknyi rumaroma
  • 1,5 tasak 3:1-ben zselésítő

Elkészítése:

A körtéket megmossuk, megpucoljuk, magházat eltávolítjuk. Kockákra vágjuk és egy lábasban a cukorral elkeverve főzni kezdjük. Hozzáadjuk a citrom levét is és egészen addig főzzük míg a körte jó puha nem lesz. Ezután beletördeljük a csokoládét és időnként megkevergetjük. Mikor teljesen beleolvadt hozzáadhatjuk a rumaromát.

Fokozott elővigyázatossággal legyünk a lekvárunk felé, mert a csokitól sűrűbb lesz, ezáltal hamarabb odakaphat!

Amikor ez a művelet is megvolt, akkor jöhet a zselésítő. Én biztosra szerettem volna menni, így került bele 1,5 csomaggal. Mikor a zselésítőt is hozzáadtuk, még 2-3 percet főzzük zubogva (nem leégetve), majd elzárjuk.

Még forrón steril üvegek pereméig töltjük és fejre fordítjuk kb 5-10 percre. Ahogy hűl, úgy fog szépen szilárdulni.

A képen látható mennyiség lett, azaz egy normál és két kisebb üvegnyi.

Tipp:

A csokoládés lekvár további fűszerei lehetnek: fahéj, gyömbér, vanília aroma vagy cukor.