Korongos kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 7 dkg puha vaj
  • 7 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • csipet só
  • 2 dl langyos tej
  • 1 kk cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • egy citrom reszelt héja

Elkészítése:

A kelesztőtálba öntjük a lisztet, az olvasztott margarint, a cukrot, a tojásokat és a sót. Alaposan összekeverjük. A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt felfuttatjuk benne. A felfuttatott élesztőt a többi alapanyaghoz adjuk és kb 10 percig dagasztjuk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Kinyújtjuk kb 1/2 cm vastagra, majd egy lisztbe mártott bögre segítségével korongokat szaggatunk, melyeket olvasztott margarinba mártunk és egymást fedve egy 26 cm-es formába helyezünk. A korongokat amikor a formába tesszük megszórhatjuk dióval és kristálycukorral, de ez nem kötelező.
201304
Mikor kész a művelet, hagyjuk ismét kelni, mielőtt megsütjük, újból megszórhatjuk darált dióval és vaníliás cukorral, majd aranybarnára sütjük.

Lehet bele csokis vagy bármilyen más ízű tölteléket fecskendezni, ha kész, illetve lehet sós változatban, kenyér, kifli tésztából kukorica darával, szezámmal vagy köménnyel megszórva is sütni.

Nagyon szépen kidagad a sütőbe, ezért vissza kellett terelni a formába, így nem árt figyelni a szökevényeket! :)