Ostoros kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4 dl tej
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 60 dkg liszt
  • csipet só
  • 3 tojás sárgája
  • 2 ek olaj
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 ek kakaó

Elkészítése:

Hősiesen bevallom én a kenyérsütőgépem segítségét szoktam igénybe venni a dagasztásnál, mert Ő sokkal ügyesebb és nem is fárad el. :) Ha valaki esetleg mégis edzeni szeretne vagy nincs kenyérsütője, természetesen kézzel is ki lehet dagasztani a tésztát.

Az élesztőt a langyos cukrozott tejben felfuttatom, közben összekeverem a lisztet a sóval. A kenyérsütő gépbe először a tojássárgáját és az olajat rakom bele, majd rászórom a lisztet és a tetejére a felfutott élesztőt. Bekapcsolom a kelesztő-dagasztó programot és az első sípolásig hagyom dolgozni a gépet.

Ha valaki kézzel esik neki, akkor is ugyanígy járjon el, csak először a lisztet öntse tálba, majd arra tegye rá a tojásokat, olajat és az élesztővel gyúrja jól össze.

Mikor ezzel megvagyok, 6 cipót formázok a tésztából, és lisztezett deszkán hagyom kelni fél órát. Míg kel, megcsinálom a krémet. Mikróban meglangyosítom a margarint, hogy a robotgép könnyebben tudjon vele dolgozni és habosra keverem először a cukorral, vaníliás cukorral. Ezután adom hozzá a kakaót, ezzel is jól elkeverem.

Ha megkelt a tészta egyesével kinyújtom őket, amilyen vékonyra csak tudom.-Nagyon fontos, hogy vékony legyen, mert különben nem lehet összefonni őket a végén.- Rákenem a kakaós massza hatodát és feltekerem jó vékony csigává. Ugyanezt megismétlem a többi gombóccal is és 3-3 szálat összefonok a végén.

Olajjal kikent tepsibe teszem, és amíg melegszik a sütő még hagyom őket picit összekelni. Felvert tojással megkenem a tetejét és 170 C°-os sütőben aranybarnára sütöm.