Sajtos pacalpörkölt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Bizony bármennyire is furcsán hangzik van ilyen, legalább is az Én konyhámban!
Nagyon kedveljük a pacal eme fogyasztási formáját, legyen az említett sajt reszelhető vagy folyékony állagú.
A pacal ízét kiemeli, így remekbe szabott fogás és nem meggyalázása a magyar konyhának :)
Egy próbát megér és ki-ki, maga is eldöntheti! ;)

Hozzávalók:

  • 1-2 kg pacal (minél több, annál jobb)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 1 kupaknyi ecet (az abáláshoz)
  • Főzéshez:
  • 2 nagyobb fej hagyma
  • 1-2 fehér paprika
  • 1 paradicsom
  • őrölt piros paprika
  • bors
  • majoránna és egész kömény ízlés szerint (intenzívebb, mint az őrölt)
  • olaj (vagy hagyományosan zsír)
  • víz
  • csípős paprika belevágva vagy, hogy csak az élvezze, aki erősen szereti, egyben a vége felé belefőzve
  • 15-20 dkg reszelt sajt vagy 1-2 kinyomós tömb sajt

Elkészítése:

Először, én általában előző nap, megabáljuk a pacalt fenti alapanyagokkal, kb egy órát, annyi vízben, hogy ellepje.

A hagymát kockázzuk, olajon vagy zsíron a sóval együtt megdinszteljük. Félrehúzzuk a lángról, megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a pacalt, a paprikát, paradicsomot és felöntjük (víz pótlásra közben szükség lehet). Fűszerezzük és készre főzzük.

Na persze ez lehet 3-4 óra is, attól függ milyen vénecske volt a pacal gazdája :P

Sós vízben főtt burgonyával, frissen rászórt sajttal és különféle savanyúkkal, melegen tálaljuk.