Most, hogy elkezdődött az iskola, az ilyen kis puha, ízletes kiflicskékkel is megtölthetjük szeretett csemetéink uzsonnás dobozát, így biztosan tudjuk, hogy jó minőségű, friss tízórai kerül a kis pocakokba.
Persze otthonra is jó választás, reggelire vagy akár egy tartalmas leves után, ebédre.
Hozzávalók:
Tészta:
Krém:
Valamint:
Elkészítése:
Az 1 dl langyos, cukros tejben elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk. Ezután a liszthez adjuk, sózzuk, beletesszük a cukrot, olajat és elkezdjük összedolgozni, fokozatosan hozzáadva a 2 dl tejet (ha úgy érezzük nem elég lágy, könnyű a tészta 0,5-1 dl langyos tejet még hozzáadhatunk).
A legalább 10 percig dagasztott tésztát a duplájára kelesztjük, meleg helyen, letakarva.
Ezalatt elkészíthetjük a krémet. A tejfölben kikeverjük a sajtot. Belereszeljük a hagymát és az uborkát, fűszerezzük és ízlés szerint beletehetjük a szalonna, kolbász és/vagy szalámi kockákat.
A megkelt tésztát több részre osztva kerekre nyújtjuk. Az egyik korongot megkenjük a krémmel, ráhelyezünk a tetejére egy másik tészta korongot. Cikkekre vágjuk, széleit kissé benyomkodva, és külső szélétől kezdve feltekerjük.
Sütőpapírral tepsire helyezzük, tojás sárgájával megkenjük, szezámmaggal megszórjuk és további fél órát kelesztjük.
Előmelegített sütőben, 175 -180 C°-on, aranybarnára sütjük.
A töltelék ízlés szerint variálható, pizzás, juhtúrós, darált húsos, zöldséges stb.
Édes töltelékkel is készíthető, pl kakaós, diós, fahéjas, túrós stb. Ez esetben, még egy 1/2 ek cukrot tehetünk a tésztába.