Hozzávalók:
Elkészítése:
A körtéket megpucoljuk. Elfelezzük, magházát óvatosan eltávolítjuk. A kristálycukorba fahéjat keverünk, melyben megforgatjuk a körtéket. A cukros-fahéjas körtéket, egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Ezután kinyújtjuk a leveles tésztát, melyből egy keveset félreteszünk, amiből majd a körte levelei készülnek. A leveles tésztából, a körték méreteihez képest, némileg nagyobb kockákat vágunk, mellyel beburkoljuk a gyümölcsöt.
A leveles tészta kockát úgy tesszük a körtére, hogy egy-egy csöcsük kerüljön a körte tetejéhez, ebből lesz ugyan is a kis szára. A leveles tésztát szépen aláhajtjuk, kissé megnyomkodjuk. A tetején hagyott kis tészta csücsköt pedig kicsit megnyomkodjuk, szárra hasonlatosra formázva.
Mikor mindegyiket elkészítettük, a maradék tésztából, kiszúró segítéségével leveleket szaggatunk, melynek egyik végét a szárhoz nyomjuk. Akinek nincs levél formájú kiszúrója, késsel is próbálkozhat elérni a kellő formát.
A kész körtéket végül villával megszurkáljuk és lekenjük a felvert tojás sárgájával. Én egy kis maradék fahájas cukorral is megszórtam
Előmelegített sütőben, 175-180 C°-on aranybarnára sütjük.
Kellemes krémekkel, öntetekkel is kínálhatjuk, mint vaníliás, csokis, kókuszos vagy bármilyen gyümölcsös.
Nálunk egy kókuszos-tejszínes mogyorós krém lett a kísérő.
4 dl tejben 2 ek mogyorókrémet feloldottam, tettem hozzá cukrot, vanília és tejszínes mogyoró aromát. 2 ek kókuszreszeléket, majd mikor már forrni kezdett -2 lapos ek-nyi keményítővel sűrítettem.
Tipp:
A körte alsó magháztól megszabadított mélyedésébe egy kockányi csokoládét is csomagolhatunk, mely kellemes és finom meglepetés lehet, mikor beleharapunk! ;)