Lecsó

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 3 vöröshagyma
  • 5 paradicsom
  • 5 paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 cukkini
  • 2 kisebb csillagtök (vagy más fiatal zsenge tök)
  • egy csomó petrezselyem
  • egy csomó mangold
  • libazsír (olaj is lehet)
  • pirospaprika
  • bors
  • 15-20 dkg reszelt füstölt házi kecskesajt

Elkészítése:

Én kemencében, cserépedényben szeretem a legjobban. Előtte az alapanyagokat, ami mindig attól függ, hogy mi terem a kertben, jól megmosom és összedarabolom. Friss zsenge tök, cukkini, paradicsom, paprika, hagyma és sok más minden.

Libazsíron megpuhítom a hagymát, pirospaprikát és lassan adagolva a zöldségek puhulási sorrendjében adagolom hozzá a zöldségeket. Megfonnyasztom őket, sózom, borsozom, bazsalikomot, tárkonyt, friss zöldség zöldjét aprítottam hozzá. Az idén nagyon sok mángold termett a kertben, azt is megmostam és felaprítva a lecsóhoz adtam.

Az egészet átöntöttem egy nagy cserépedénybe, néhány marék rizst szórtam rá és egy kis csirke alaplét öntöttem hozzá, hogy a rizstől ne nagyon sűrűsödjön be. A tetejét füstölt kecskesajttal szórtam meg és egy 40-45 percre belöktem a kemencébe lefedett cserépedényben.

Az ízletes lecsót báránysült, libasült mellé köretként kínáltam, de főételként is megállja a helyét.
Ki kell próbálni! Ha nincs kemencénk, sütőben is nagyon finom.

Tipp:

Az ízletes lecsó egyedüli titka, a friss hozzávalók felhasználásában rejlik. Amikor lecsót készítünk lehetőleg friss paradicsomot és paprikát használjunk. Soha ne siessünk a lecsó készítésével azt mindig lassú tűzön, közepes lángon készítsük. Számtalan lecsó recept létezik, melyek különbözhetnek a hozzávalókban és fűszerezésükben egyaránt. A lecsó recepteknek számtalan változata van hideg lecsó, meleg lecsó, húsos lecsó és vegetáriánus lecsó receptek. Mindegyik lecsó recept különleges a maga nemében, mi is variálhatjuk a hozzávalókat kedvünk szerint.