Citromos- mákos minitorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Piskótához:

  • 6 tojás
  • 120 g cukor
  • 60 g liszt
  • 120 g darált mák

Töltelékhez:

  • 6 db tojás sárgája
  • 4 dl tej
  • 150 g nyírfacukor
  • 6 lap zselatin
  • 4 dl habtejszín
  • 3 db citrom

Elkészítése:

Piskóta: A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és folyamatosan hozzáöntjük a tojássárgákat, a cukrot, majd a lisztet. A legvégén beleöntjük a mákot és azzal is jól összekeverjük.

Kivajazott tortaformában berakjuk az előmelegített sütőbe 180 fokra, és addig sütjük amíg szépen össze nem áll. Ha a tésztájába beleszúrunk egy villát és nem tapad rá, akkor tudjuk, hogy már jó.

Töltelék:

A 6 lap zselatint beáztatjuk hideg vízbe, amíg hullámos nem lesz. A 6 tojássárgáját, a tejet, cukrot felmelegítjük, de nem kell, hogy forrjon, közben kevergetjük.

A zselatint kiemeljük, kinyomkodjuk belőle a vizet és belerakjuk a meleg töltelékbe, hogy összeérjenek. Levesszük a lángról félre rakjuk hűteni, közben a habtejszínt felverjük és amikor kihűlt a töltelék lassan kanalanként hozzáadjuk a habtejszínt. Mikor jól összekevertük reszeljük bele a 3 citrom héját és jól dolgozzuk bele.

Mikor készen vagyunk összerakjuk a tortát, célszerű tortaformában csinálni, hogy ne folyjon szét, a tetejére vágjuk szép citromszeleteket. Az oldalát én darált dióval díszítettem, de lehet mandulával is.

Ha készen vagyunk, tegyük be a hűtőbe, hogy összeálljon!

Tipp:

A tortát én feldobtam egy kis szőlővel is, de bármilyen gyümölcsöt lehet bele rakni, plusz tettem hozzá piskótát amitől nagyon puha és könnyű lesz a torta!:)