Bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 500 g rétesliszt
  • 1,5 ek porcukor
  • 1 tojás
  • fél csomag sütőpor
  • csipetnyi só
  • 40 g élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 dl étolaj

A diós töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1,5 dl forró tej

A mákos töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg kristálycukor + fél csomag vaniliás cukor
  • 1,5 dl tej

Tetejére:

  • tojás

Elkészítése:

Kelt tésztát készítünk a szokásos módon: a langyos tejben elkeverjük a porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Ha az élesztő felhabosodott, a többi hozzávalóval mixerrel/kézzel összedolgozzuk.

A tésztát 4 felé osztjuk. Kisodorjuk négyzet alakúra, kb 35×35 cm-re.

A töltelékhez való alapanyagokat összekeverjük. Megvárjuk, amig kihűl. Elfelezzük mindkét tölteléket. Megkenjük töltelékkel a tésztát. Feltekerjük, mint a rétest, majd belehelyezzük a tepsibe. Tetejét tojással megkenjük és villával megszúrkáljuk.

A többi cipóval is igy járunk el. Egymás mellé fektetjük őket a tepsiben, helyet hagyva közöttük, mert sütés közben összenőnek.

Előmelegített sütőben 180 fokon, pirosra sütjük a bejgliket.

Tipp:

Gyorsan elkészül, mert az élesztőn kívül sütőport is tartalmaz, így keleszteni nem kell.