Ízes rózsa túrós levéllel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Tápláló és mutatós kelt tésztát terveztem . . . ilyenre sikeredett :) A külalak nem olyan szép, de az íze nyerő volt! Viszonylag hamar elkészül, csak a hűtés lassúsága nehezítette az illatozó forró süteményre való várakozást :)

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 8 dkg margarin
  • 6 dkg cukor
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 5-6 ek lekvár (nálam szilva)
  • 25 dkg túró
  • 1 közepes tojás
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 125 g joghurt (nálam citromos)
  • 3 ek búzadara
  • 2 ek cukor

Kenéshez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk, melyet meleg helyen duplájára kelesztünk.

A töltelékhez a túrót, cukrot és a tojást villával alaposan áttörjük. Hozzáadjuk a citrom héját és a búzadarát, alaposan összekeverjük, majd félre tesszük.

A megkelt tésztát két részre osztjuk és kinyújtjuk kb 25*50 cm-es, ujjnyi vastag téglalappá.

Egyik felét megkenjük lekvárral és meghintjük kevés búzadarával. Feltekerjük és kb 10 egyenlő részre vágjuk. Sütőpapíros tepsiben kör alakban letesszük egymás mellé és a tetejüket kissé bevagdoshatjuk ollóval.

A tészta másik felére a túrós tölteléket kenjük, majd is feltekerjük. Háromszög alakúra vágjuk (kb 10-12 szeletre). A rózsák köré rendezzük őket.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a sütemény tetejét megkenjük felvert tojással, majd 15 perc kelesztés után betoljuk a sütőbe és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.