Őszibarackos kedvenc

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 10 dkg margarin
  • 0,5 dl víz
  • csipet só

Feltéthez:

  • 1 ek gríz
  • 3 egész tojás
  • 15 dkg kristály cukor
  • 1 pohár tejföl
  • 1 vaníliás cukor vagy 1 kk vanília aroma
  • 1 ek liszt

Elkészítése:

A tésztához valókat gyorsan kézzel összedolgozzuk, majd hűtőbe tesszük egy félórára. Az idő leteltével a tésztát egy 24 cm átmérőjű jénai vagy tepsi közepére tesszük, és kézzel elegyengetjük, úgy hogy a peremére is jusson a tésztából.

Erre a tésztára rászórjuk a grízt és arra rakjuk a meghámozott felszeletelt őszibarackot.

A tojást villával kicsit felverjük, majd beletesszük, a cukrot, a vaníliát és a kanál lisztet. Ezt összekeverjük, majd a pohár tejfölt is belekeverjük, a ezt öntjük a gyümölcs tetejére.

Előre melegített sütőben 180◦C-on addig sütjük még egyenletes világos barna nem lesz (kb. 40 perc, sütőtől függ gázban, hamarabb villanyban tovább sül).

Tipp:

Készíthető más gyümölccsel is én még körtével szoktam.

Variálható úgy hogy a tojás fehérjét keményre felverjük a cukor felével, (de ekkor 4 egész tojást használok )A másik felével a tojás sárgát kavarjuk ki ebbe tesszük a lisztet és a tejfölt és ezt kavarjuk össze . Majd az egészet ráöntjük a gyümölcsökre. Ebben az estben alacsonyabb hőfokon sütjük és tovább.