Rumos-vaníliás szilvás süti

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • csipet só
  • 3 cs vaníliás cukor
  • 1 cs sütőpor
  • 6 egész tojás
  • 6 dl tej
  • őrölt szegfűszeg
  • 2-3 tk őrölt fahéj
  • kb 80 dkg kimagozott szilva
  • rum vagy rumaroma
  • vaj a jénai kikenéséhez

Elkészítése:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A szilvákat megmossuk, magját eltávolítjuk, nagyobb kockákra vágjuk. Egy jénai tálat vagy közepes, magas falú tepsit kivajazunk nagyon vékonyan.

A tojásokat ketté választjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.

A lisztet, cukrot, tejet, csipet sót, sütőport és a 6 tojás sárgáját turmixgéppel elkeverjük, ebbe beleforgatjuk a kemény habot, majd a jénai aljára beleöntjük a tészta 1/3-át, és ezt kb 15-20 percig sütjük, míg rezgős-kocsonyás nem lesz.

Ezután a tészta maradék 2/3-át ráöntjük a forró masszánkra és beledobáljuk a felkockázott szilvákat.

Megszórjuk a tetejét őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, meglocsoljuk ízlés szerint rummal, végül a vaníliás cukorral, ez majd a sütés során rá fog karamellizálódni.

(Ha gyerekek részére készül, a rumot kihagyjuk.)

Még kb 40-45 percet sütjük 180 fokon.

Kihűtve, hidegen fogyasztjuk.

(Készítettem már nektarinnal is, csipet mentával, császárkörte-likőrrel megbolondítva – mennyei!)