Karamellás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 dkg margarin
  • 8 ek tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 50 dkg finomliszt

A krémhez:

  • 10 dkg margarin
  • 0,5 l tej
  • 3 ek liszt
  • 30 dkg kristálycukor

Elkészítése:

Tészta:
A sütőporos lisztből, a margarinból, a tojásokból és tejből, sima tésztát gyúrunk. 4 egyforma cipóra osztjuk és hűvös helyen 30 percig pihentetjük.

A cipókat, sütőlap nagyságúra nyújtjuk és egyenként kisütjük, laponként 10-15 perc alatt, kb 175-180 C°-on.

Krém:
Kis lángon karamellízaljuk a cukrot (ne kevergessük folyton, úgy hamarabb elkezdődik a művelet).

Ezután hozzáadjuk ez előre megmelegített tejet. Vigyázzunk a forró gőzzel, mert felfog habozni és futni! Ha félrehúzzuk a lángról erre az időre, könnyebb hozzáadni.

Adjuk hozzá a lisztet és főzzük sima, selymes krémmé. Ahogy elkezd forrni már jó is lesz. Ha kihűlt, dolgozzuk bele a margarint. Rétegenként kenjük meg a lapokat, majd hűvös helyen egy éjszakát pihentessük.

Nehezéket is tehetünk a tetejére pl. egy nyújtó deszkát. Szeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk. :)

Tipp:

Aki ezt a sütit választja desszertül vagy vendégváró édesség gyanánt, mindenképpen egy nappal a tervezett debütálása előtt készítse el!! :)