Sörös kakas

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg-os megtisztított kakas (ha nagyobb a jószág, akkor lehet fél is)
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 5-6 szem borókabogyó
  • petrezselyemzöld
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • só, bors ízlés szerint
  • kb fél liter világos sör

Elkészítése:

A kakast darabjaira vágjuk, mint a pörkölt készítésnél. Mély tálba tesszük, közé keverjük a karikázott répát, gyökeret és a vöröshagymát. Zúzott fokhagymával, borókabogyóval és felmetélt petrezselyemzölddel ízesítjük. Annyi sört öntünk alá, hogy a húsokat ellepje. Egy éjszakán át hűtőben letakarva érleljük.

Ezután forró olajon elősütjük a pácléből kiemelt húsokat, sózzuk, borsozzuk. Elősütés után a húsokra öntjük a vissza maradt zöldséges páclevet és lefedve puhára pároljuk. Mikor ez meg van, utána ízesítjük és liszttel besűrítjük.

Köretként a nokedli illik hozzá, de rizzsel, vagy knédlivel is nagyon ízletes fogás.

Tipp:

Aki szereti a csípőset, tehet bele erős paprikát is, vagy saját ízlése szerint fűszerezheti.