Medvehagymás gnocci

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Elkészült a gyönyörű méregzöld színű krémes pesto…közben megfőtt a burgonyám is…végeredmény hmmm…Isteni ízkavalkád :)

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 30-40 dkg finomliszt
  • 2 tojás sárgája (elhagyható)
  • 3-4 ek medvehagyma pesto (frissen apróra vágott macihagyma is tökéletes)
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

A burgonyát sós vízben puhára főzöm. Amikor kicsit kihűt krumplinyomot átnyomom.

keverőtálba teszem, hozzáadok sót, 3-4 púpos kanál medvehagyma pesztót, két tojás sárgáját (ez el is hagyható) és 30-40 dkg lisztet összegyúrom kézzel.

Ha kell adhatok még hozzá lisztet közben. A gnocchi tésztája akkor jó, ha még lágy, de elválik az edény falától.
Egy alaposan belisztezett deszkára teszem és átgyúrom.

Kisebb, maréknyi adagokat csípek le belőle amit ujjnyi vastag hengerré gyúrok, majd késsel kétujjnyi darabokra vágom. Villával megnyomom a gnocchi darabkákat, szép csíkosak lesznek, valamint jobban hozzájuk tapad a rájuk szánt szósz.

Az elkészült gnocchikat elterítem, hogy ne érjenek egymáshoz , meghintem egy kevés liszttel. Ha van időnk 30 percet hagyjuk száradni, én azon nyomban kifőztem.

Bőséges, lobogó sós forró vízben főzzük … Akkor jó, amikor feljönnek a víz tetejére. Így hagyjuk még egy-két percig főni. Szűrőkanállal egy edénybe forrósított vajra dobjuk, pár pillanatig pirítsuk.

Tejföllel meglocsoltam, pirított szalonnával megszórtam(természetesen zsírjából is tettem rá :) reszelt sajttal megkoronáztam.

Többféle szósz is illik hozzá… paradicsomos, tejszínes, sajtos…
köretként is nagyon finom szaftos húsokhoz.

Tipp:

Medvehagyma pesto:

Elkészítése végtelenül egyszerű feladat és sem külön mértékeket sem megadott receptet sem igényel…
Egyszerűen csak végy egy általad kigondolt mennyiségű macihagyma csokrot, mosd meg alaposan, szárogasd le a levélkéket, aprítsd fel késsel, tedd robotgépbe, kicsi tengeri só , hozzá annyi olíva olaj hogy kellemesen krémes masszát kapjál…üvegbe téve – a pesto tetejét még érdemes egy kicsi olajjal lelocsolni, hogy légmentesen zárja … ugye milyen egyszerű?

Nyáron hús sütögetésnél, milyen klassz lesz elővenni a titkos hozzávalót és gyönyörű zöld masszával borítani a husikat :)
vagy egyszerűen kend a pirítósodra…süss vele valamilyen pékárút, töltelékekbe is kiváló.
Gnoccit is készítettem vele, vagy a krémes zöldséges rizottót is nagyon feldobta :)
Fantáziádra bízom!!!