Suszter torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta: (mely más sütik alapja is lehet, mint pl az almás, mákos, meggyes, túrós stb….)

  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg zsír
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 cs sütőpor
  • 2 egész tojás

Töltelék:

  • 500 g széles metélt, ügyesebbeknek házi készítésű is lehet
  • ízlés szerint dió és cukor keveréke, melyet a tésztához keverünk, szintén ízlés szerinti mennyiségű lekvárral, mely lehet baracklekvár, vagy akár más is, amit szeretünk

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd két részre osztjuk. Az egyiket egy 22*38 cm-es tepsibe nyújtjuk.

A töltelékhez a tésztát megfőzzük, majd kihűtjük és összekeverjük a dióval, lekvárral és a cukorral. A tölteléket az alsó lapra simítjuk, majd a másik kinyújtott lappal befedjük és villával megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben,175 C°-on, kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Bár torta néven szerepel, szögletes variációban, tepsiben is készülhet, lásd a képen is :)

Tipp:

Ez a finom és laktató sütemény,  leves mellé remek főételként szolgálhat.
Dédimamák sokszor készítette jénaiban, kerek formában sütve, kizárólag saját maga által gyúrt tésztából.
Mindig ámulattal néztem, hogy milyen rutinnal készült a tészta, melyet egy tészta készítő gép sem vághatott volna szebben! :)