Zöld paradicsom lekvár

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 kg zöld paradicsom
  • 65 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 cs 3:1-ben dzsem fix
  • Aki ízesítené, fahéjat is tehet bele (1-2 kk).

Elkészítése:

A megtisztított paradicsomokat felkockáztam és egy lábasba tettem. Ráreszeltem a citrom hájét és belefacsartam a levét is, majd elkezdtem főzni. Míg nem enged levet, fokozottabban figyeltem rá. Kb 40 perc főzés után, hozzáadtam a cukrot és a vaníliás cukrot, majd tovább főztem.
Kép-17134004
További 30 perc főzés után 2 részre osztottam.

Az egyiket turmixoltam, visszatettem főni, jött a dzsemfix, majd üvegbe töltöttem a felét, az üveget a tető rácsavarása után, 5-10 percre fejre fordítottam.

A másik felét még melegítettem és kevertem bele némi fahéjat kb 1 kk-al, illetve az ő dzsemfix adagját is megkapta, majd ez is üvegbe került.

A másik adag, melyet nem turmixoltam, darabosan került az üvegbe, persze nem kell nagy darabokat elképzelni. :)

Ebből a mennyiségből, 3 normál üveg lekvár készült.

Aki nem szeretné variálni, egyben megfőzve teheti bele igény szerint a fűszert, majd a két dzsemfixet egyszerre, mellyel 2-3 percig forraljuk a lekvárt, majd üvegbe töltjük :)

A 2 dzsemfix elkélt bele mindenképpen!

Tipp:

Mikor a zöld paradicsom savanyúságnak nekiálltam, úgy arattam le a zöld paradicsomokat, hogy másnap lekvár is készülhessen, amit már régóta kiakartam próbálni.

Kellemes citrusos lekvárélmény.

Én enyhén még az alma izét is felfedeztem benne, persze lehet, hogy csak hallucináltam :P

Egy főzetből három féle variációt készítettem.

Lett natúr illetve fahéjas lekvár, valamint dzsem is.

Lekvárunkat használhatjuk süteményekbe, palacsintákba vagy akár húsok mellé is!

Tipp:

Szegfőszeg és gyömbér is adhat a zöld paradicsom lekvárhoz ill. különböző gyümölcsök, mint alma, körte stb…