Aranygaluska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 2 dl tej
  • kevés cukor
  • 1 élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 3 egész tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kk. só

A kenéshez:

  • kb 15 dkg olvasztott margarin

A szóráshoz:

  • 20 dkg darált dió
  • porcukor

Az öntethez:

  • 1 liter tej
  • másfél csomag vaníliás puding
  • ízlés szerint cukor

Elkészítése:

Az élesztőt a cukorral felfuttatom. A lisztbe elmorzsolom a margarint, hozzáadom a tojásokat, a felfuttatott élesztőt és a citrom reszelt héját, majd a sót is. Összedolgozom, és meleg helyen hagyom kelni kb 1 órát.

Ha megkelt, kinyújtom és pogácsaszaggató segítségével félköröket szaggatok.

Hőálló edényt kikenek olvasztott margarinnal, az aljára pici zsemlemorzsát szórok. A kiszaggatott tésztát szépen belerakosgatom,majd megkenem olvasztott margarinnal,majd cukrozott darált diót szórok rá. Így rétegezem,amíg a tészta el nem fogy. Tetejére dió kerüljön.

Vaníliaöntettel tálaljuk.

1 liter tejhez másfél csomag vaníliás pudingot veszünk, a szokásos módon készítjük.