Mozis sajtos “kerek perec”

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 40 dkg kenyérliszt (én ehelyett is finomlisztet használtam)
  • 10 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl meleg víz
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg tejpor
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj

A lekenéshez:

  • 1 tojás
  • 5 dkg reszelt sajt (vagy napraforgómag)

Elkészítése:

A liszteket elkeverjük.  A közepébe kis mélyedést készítünk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a meleg vizet.
15 percig állni hagyjuk, ezalatt felfut az élesztő.

Hozzáadjuk a tojást, vajat, tejport és a sót és jól összedolgozzuk, dagasztjuk. Lágy tésztát kapunk. 1 órán át meleg helyen kelesztjük.
Jól meglisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, majd lisztes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ha perec formát szeretnénk, akkor kb. 80-90 cm-e hurkákat kell sodorni, abból lehet szép perecformákat készíteni.

Sütőpapíros tepsibe rakjuk és újabb 1 órát pihentetjük.

Megkenjük tojással és megszórjuk sajttal (vagy napraforgómaggal).

210 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranyszínűre sütjük.