Csemege zöld paradicsom savanyúság

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 3 kg zöld paradicsom
  • 4 dl 10 %-os ecet
  • 1,5 ek só
  • 15-20 dkg cukor
  • 2 l víz
  • 1 fej hagyma
  • kb 6 babérlevél
  • fél maréknyi szemes bors
  • fél maréknyi mustármag
  • aki szereti tehet bele továbbá:
  • fél maréknyi koriandert
  • üvegenként egy kevés kaprot és tormát is

Elkészítése:

A paradicsomokat jól megmossuk. A megtisztított üvegek aljára teszünk némi hagymakarikát és kaprot, majd belesorakoztatjuk a paradicsomokat is. A lé hozzávalóit egy lábasba öntve összeforraljuk, majd óvatosan az üvegekbe ill. a paradicsomokra töltjük.

Késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk a tetejére mindegyiknek, majd lezárjuk és 5-10 percre felfordítjuk az üvegeket. Nekem egy kicsit több lett, mint 3 kg a leszedett paradicsom mennyisége, így 8 normál üveggel készült és az adag is kicsit módosult, 5 dl ecetre, 4,5 dl vízre, 2 ek. sóra és 25 dkg cukorra. (A fűszerek adagja nem nőtt!)
Ez majdnem 4 kg paradicsomhoz elég alaplé.

Tipp:

FIGYELEM!
A zöld paradicsom nyersen fogyasztva TOXIKUS!
Csak megfőzve ill. savanyítva fogyasztható biztonsággal!