Hozzávalók:
Piskótához:
Meggyzseléhez:
Krémhez:
díszítéshez:
Elkészítése:
Először a Piskótát készítjük el:
A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, ha kezd fehéredni fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és kemény habot verünk belőle. A tojások sárgáját elkeverjük, majd fakanállal óvatosan a felvert habhoz keverjük, fokozatosan hozzákeverjük a lisztet, a citrom reszelt héját és a kakaóport.
Kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a masszát (a szélét nem lisztezzük, mert lehúzza a tésztánkat) és kb. 180 fokon tűzpróbáig sütjük, majd ha teljesen kihűlt 3 részre vágjuk.
A meggyzselé:
A meggyet leszűrjük, és a levét használjuk fel először. A cukrokat összekeverjük, majd a leszűrt meggylével csomómentesre keverjük és sűrű krémmé főzzük, az utolsó 2-3 percben belerakjuk a meggyszemeket is (16 szem kivételével, amit a díszítéshez félreteszünk). Nem főzzük tovább, mert szétfő a gyümölcs. Teljesen kihűtjük.
A krém:
A tejszínt felverjük (hidegen!) a cukor, habfixáló, zselatinfix hozzáadásával, jó keményre és a hűtőbe tesszük felhasználásig. Egy kis adagot (6-8 ek-nyit) félreteszünk, ebbe belekeverünk 1 ek. kakaóport.
Összeállítás:
1. tortalapra: 1/2 adag meggyzselé, ennek a tetejére óvatosan rákenjünk az 1/3-nyi tejszínt, erre jön a fele adag kakaós tejszín, csak vékonyan a fehér tetejére
2. tortalap: maradék meggyzselé, erre a tejszín 1/3-ad része, és a maradék csokis tejszín.
3. tortalap: ezzel fedjük a tortának, kicsit rányomkodjuk a tetejét, majd a maradék tejszínhabbal egyenletesen bevonjuk és habzsákkal díszítjük. A tetejére szépen felültetjük a félretett meggyszemeket, az oldalát csokidarával v. darált dióval megszórjuk, mandulaszeleteket is tehetünk a tetejére dísznek, de ez már a fantázia kérdése. Hűtőben tároljuk!