Karalábé gombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,5 kg tisztított karalábé
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 bögre száraz rizs
  • 1 tojás sárgája
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • bors
  • vegeta
  • pirospaprika
  • 1 nagy pohár tejföl
  • olaj
  • finomliszt

Elkészítése:

A tisztított karalábét nagy lyukú reszelőn lereszeljük. kb. 7-8 literes lábasba annyi olajat teszünk, hogy a karalábét meg tudjuk párolni. Ha már összeesett a karalábé, akkor sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint egy kis vegetát és pirospaprikát teszünk rá.

Vízzel felöntjük az edény háromnegyedéig. A szokásos módon húsgombócot készítünk, a rizst félkészre főzzük. Összekeverjük a darált húst, a rizst, a tojás sárgáját a reszelt vöröshagymát, sót, egy kis borsot, majd a forrásnak induló karalábéba tesszük. Lassú tűzön kb. 30 perc alatt teljesen megfőnek a gombócok, feljönnek az edény aljáról.

Ha levesnek akarjuk, akkor a tejfölös habarást vékonyan (kevés liszttel) készítjük el, de ha főzeléket szeretnénk, akkor értelemszerűen több lisztet használunk. Finom pikáns ízt fogunk kapni.

Tipp:

Itt a karalábé szezonja, ehhez a nagyon finom ételhez most tudunk igazán hozzájutni és érdemes kipróbálni.