Toffifee sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 10 tojás
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • fél üveg mogyorókrém
  • 3 evőkanál porcukor
  • 7 evő kanál liszt

A krémhez:

  • 7 dl tej
  • kb 50 db karamellás cukor (tejkaramella)
  • 3 evőkanál porcukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 2 kanál cukor
  • 1 dl víz
  • 12,5 dkg margarin
  • fél üveg mogyorókrém

A tetejére:

  • 15 dkg apróra vágott mogyoró

Elkészítése:

A  tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a vajjal, porcukorral habosra keverjük, ez kb 15 perc, majd hozzáadjuk a kissé megolvasztott mogyorókrémet.

A tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral alaposan elkeverjük, lassan hozzáadjuk a tojás sárgájás masszánkhoz, elkeverjük és kanalanként hozzáadjuk tojás fehérjét, finoman, hogy ne törjük össze.

Egy tepsit kiolajozunk, teszünk bele zsírpapírt és beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben készre sütjük. Ha kihűlt lehúzzuk róla a papírt és cérnával 3 darabra vágjuk fel.

A krémhez a 2 kanál cukrot karamellizáljuk, felöntjük 1 dl hideg vízzel, ne ijedjünk meg, a cukor a további melegedéstől felolvad. A 7 dl tejhez hozzá öntjük a karamellizált cukrot, majd a tejbe beletesszük a margarint. Elkezdjük langyosítani, mikor már félig langyos hozzáadjuk a karamellás cukrokat.

A lisztet egy pohárba kikeverjük a tojás sárgájával, a porcukorral és egy kevés tejjel teljesen csomó mentesre. Ha felforrt a tejünk, hozzáadjuk a tojás sárgájás masszát  és nagyon lassú tűzön sűrűn kevergetve besűrítsük.

Ha nem találjuk sűrűnek, nyugodtan adható a krémhez még kevés liszt. A krémet félig kihűtjük és elkezdjük a lapokat megkenni vele. Minden krém tetejére kenünk vékonyan kissé megolvasztott mogyorókrémet.

Rétegezzük a süteményt krém, mogyorókrém, lap amíg el nem fogy. A tetejét is kenjük meg krémmel és végül szórjunk rá apróra vágott földi mogyorót.

JÓ ÉTVÁGYAT

Tipp:

Kissé macerás de, isteni finom sütemény