Finom mákos sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 22 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 6 ek víz
  • 0,5 csomag sütőpor

Töltelék:

  • 40 dkg darált mák
  • 35 dkg kristálycukor
  • 3 dl víz
  • 1 vaníliás cukor
  • 3 db tojás sárgája
  • 1 citrom leve kevés héja
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 3 db tojás kemény habja

Tetejére:

  • porcukor

Elkészítése: A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk és 2 darab cipót formázzunk belőle , és betesszük a hűtőszekrénybe.

A mákot egy edénybe öntjük és hozzáadjuk a k.cukrot a vizet, a vaníliás cukrot és ezzel sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük, majd hozzáadunk egyenként 3db tojás sárgáját, citrom levét és héját, 5 dkg olvasztott vajat és összekeverjük.

Mikor meghűlt, akkor hozzákeverjük 3 tojás kemény habját. Az egyik tésztát kinyújtjuk és zsírozott lisztezett tepsibe fektetjük, erre ráborítjuk a mák masszát és elegyengetjük, majd befedjük a másik tésztával. (A széleit jól be kell nyomkodni!)

A tetejét villával megszurkáljuk és mehet a sütőbe. Mikor megsült és kihűlt akkor porcukorral meghintjük és tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!(tepsi 35x30cm)