Tortilla házilag

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 15 dkg átszitált búzaliszt
  • 15 dkg átszitált kukoricaliszt
  • 1,5-2 dl langyos víz (ill. amennyit felvesz)
  • 2-3 ek olaj (olíva vagy étolaj )
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 kk só

Elkészítése:

A liszteket és a sütőport tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az olajat és apránként hozzákeverjük a vizet is. Lisztezett deszkára borítjuk és legalább 3 percig gyúrjuk, hogy sima állagot kapjon. Ezután folpackkal letakarva,10-15 percet pihentetjük.

Lecsípünk belőle annyi egyforma gombócot, ahány lapot szeretnénk sütni, ez kb. 12-13 db, mérettől függően. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a kicsípett gombócokat.( mindig csak egyet) Olajmentes (!) teflon vagy kerámia serpenyőben, egymás után kisütjük. A serpenyőt időnként törüljük kis papírtörlővel, hogy a megégett lisztet eltávolítsuk.

A tortilla akkor fordítható, ha már kunkorodik a széle ill. hólyagosodni kezd tészta. Mindkét felének elég 1-1 perc sütési idő. Ha kész alufóliával fedjük le, hogy saját gőzétől puha maradjon!