Márványkuglóf

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 3 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1.5 dl tej
  • 35 dkg finomliszt
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 4 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2.5 liter űrtartalmú kuglófforma
  • 1 evőkanál lágy margarin
  • 2 evőkanál mandulaforgács

A szóráshoz:

  • vaníliás porcukor

Elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben, a cukorral összekeverve felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk,hozzá keverjük a sót, porcukrot, tojássárgákat és a megkelt élesztőt is hozzáadjuk. A megmaradt tejjel jól megdagasztjuk, a végén beledolgozzuk az olvasztott vajat. A tésztát kétszeresére kelesztjük.

A kuglófformát margarinnal kikenjük, mandulaforgáccsal megszórjuk. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 2 cipóra osztjuk. Az egyik cipót kb. 45 cm hosszú rúddá sodorjuk, a másikat kissé ellapítjuk és több részletben rászitáljuk a kakaóport, majd jól összegyúrjuk és a fehérrel azonos nagyságú rúddá sodorjuk.

A két tésztarudat szorosan összetekerjük, majd a kuglóf aljára fektetjük. Konyharuhával letakarva, addig kelesztjük, míg majdnem kitölti a formát. 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.