Hozzávalók (2 tepsi)
Elkészítés
A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és burgonyatörővel áttörjük. Teljesen kihűtjük.
Egy tálban elkeverjük a lisztet a sóval, hozzáadjuk a margarint, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Belekeverjük a villával áttört túrót és a kihűlt burgonyát, majd gyorsan egynemű tésztává gyúrjuk. Letakarva, hűvös helyen 1 órát pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkára tesszük, és körülbelül 1 cm vastagra nyújtjuk. Kétféle méretű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A kisebb méretűből másfélszer annyit készítünk, mint a nagyobból.
A nagyobb köröket sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk. A kisebb körök közül annyi darabba szívószállal két lyukat készítünk, ahány nagy körünk van, ezek lesznek az orrok. A maradék kisebb köröket négyfelé vágjuk, ezek adják a füleket.
A tepsiben lévő nagy köröket lekenjük a felvert tojással, majd ráhelyezzük az orrokat és a füleket. Ha minden malac elkészült, újra lekenjük tojással, és a szemek helyére egy-egy szem feketeborsot teszünk.
A malacokat 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses üzemmódban 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Tálalás előtt rövid ideig hűlni hagyjuk.
Ha a tészta formázás közben túlmelegedne, rövid időre visszatehetjük a hűtőbe. A malacok sajtos vagy köménymagos változatban is jól működnek. Szilveszteri hidegtál részeként és sörkorcsolyaként is jól használhatók.