Villámgyors sajtos rúd

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 kiskanál só
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál tej
  • 15 dkg vaj (olvasztva)

A tetejére:

  • 1 tojásfehérje
  • 15 dkg reszelt sajt (füstölt vagy ementáli)

Elkészítés

A lisztet átszitáljuk, majd elkeverjük a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, a tejet és az olvasztott vajat. Fontos, hogy a vaj ne legyen forró, mert a tojás miatt összeugorhat a tészta.

Az egészet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd lisztezett munkafelületen körülbelül fél centi vastagra kinyújtjuk. A tetejét megkenjük a tojásfehérjével, és egyenletesen megszórjuk reszelt sajttal.

Derelyevágóval vagy késsel 2-3 cm széles csíkokra vágjuk, majd 5-6 cm hosszú darabokra szeljük. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.

Előmelegített sütőben sütjük, amíg a teteje szép aranysárga lesz és a sajt ropogósra pirul. Ez nagyjából 18 percet vesz igénybe.

Tipp

Füstölt sajttal karakteresebb, ementálival lágyabb ízű lesz. Ha még ropogósabb végeredményt szeretnénk, sütés előtt finoman rányomkodhatjuk a sajtot a tésztára. Frissen a legjobb, de légmentesen zárva másnap is jól fogyasztható.