Lilahagymás, kapros krumplisaláta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók

  • Kb. 2 kg burgonya
  • 4–5 fej lilahagyma
  • 2 pohár tejföl (2 × 330 g)
  • 1 evőkanál só és kevés ecet a főzővízbe
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál szárított kapor
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 1-2 gerezd fokhagyma

Elkészítés

A burgonyát héjában, sós, enyhén ecetes vízben megfőzzük. Arra figyelünk, hogy ne főzzük túl, csak annyira, hogy késsel könnyen átszúrható legyen, de ne essen szét. Leszűrjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd meghámozzuk és felkarikázzuk.

A lilahagymát negyedkarikákra szeleteljük, majd alaposan megsózzuk, és félretesszük állni.

Közben elkészítjük az öntetet. A tejfölt összekeverjük a mustárral, a szárított kaporral, az olívaolajjal, kevés sóval, őrölt borssal és a fokhagymával. Alaposan elkeverjük, majd megkóstoljuk, és szükség szerint finomítjuk az ízesítést. Mivel a lilahagyma már kapott sót, az öntetet enyhébbre ízesítjük.

Fontos jól eltalálni az arányokat, mert keverés közben a burgonya könnyen törik. Akkor jó az állag, ha a krumpli nem úszik a mártásban, hanem az öntet szépen bevonja a szeleteket.

A felkarikázott burgonyát és a sózott lilahagymát óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk az öntetbe. Tálalás előtt hagyjuk állni egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek.