Mézes puszedli, ami rögtön puha

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók

Tészta:

  • 450 g finomliszt
  • 3 db tojássárgája
  • 125 g vaj
  • 125 g méz
  • 150 g porcukor
  • 1 nagy narancs reszelt héja
  • 0,5 narancs leve
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj, gyömbér, szegfűszeg keveréke)
  • csipet só

Máz:

  • 3 db tojásfehérje
  • 250 g porcukor

Elkészítés

A vajat és a mézet együtt megolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A tojássárgáját összekeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a narancs levét, a reszelt héját és a tejfölt, majd beleöntjük az olvasztott mézes-vajas keveréket.

A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a csipet sóval, majd a nedves hozzávalókhoz adjuk, és egynemű tésztává gyúrjuk. A massza ragacsos lesz, ez így jó. Folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.

Másnap a tésztából diónyi méretű golyókat formázunk, és egymástól kissé távolabb sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Hőlégkeveréses sütőben, 160 °C-on kb. 8–10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor az alja enyhén barnulni kezd, de a teteje még világos marad. Nem szabad túlsütni, mert kemény lesz.

A mázhoz a tojásfehérjét a porcukorral kemény, fényes habbá verjük. A teljesen kihűlt puszedliket beleforgatjuk a mázba, lehúzzuk róluk a felesleget, majd visszatesszük őket a tepsire.

150 °C-os sütőben néhány perc alatt rászárítjuk a mázat, amíg szilárd, de nem színeződik el.